Eiffeltornet

Eiffeltornet (La Tour Eiffel) som är ett 324 meter högt järntorn. 
Ommålning kommer fortsättningsvis att varavart femte år från första avsatsen till toppen, och vart tionde år för helatornet. Och mannen som byggde Eiffeltornet hette Eiffel.

Vissa människor i Frankrike tyckte inte omatt Eiffeltornet byggdes det blev en debatt om saken, skrevs om saken itidningen Le Temps. Det blev enprotest ställd till direktören för världsutställningen från några av Parisframstående konstnärer, författare och andra inflytelserika kulturarbetare. Utställarna försökte beveka kritikerna genom att lova att tornetskulle rivas efter tjugo år.

Restauranger
I Eiffeltornet finns två restauranger: Altitude95 på första våningen(namnet kommer av att den ligger 95 m över havsnivån), och Jules Verne, en dyrgastronomisk restaurang på andra våningen, med egen hiss. Jules Verne har enstjärna i Michelinguiden. Ijanuari 2007 anställdes den nye kocken Alain Ducasse, medflera Michelinstjärnor.

Öppettider
Eiffeltornet håller öppet alla dagar på året.Juni till september är tornet öppet 09:00 till midnatt, övrig tid på åretmellan 09:30 och 18:00. Då det är ett populärt besöksmål bör besökaren köpabiljetter till tornet på internet på förhand för att undvika långa köer ochväntetider. Biljetterna avser då en bestämd tid, och bokas därför lämpligennågon vecka på förhand.

Tornetsom reklampelare
Från 1925 till 1934 hade tornet lysandereklam för bilmärket Citroënpå tre av sina fyra sidor. Detvar den tidens största reklampelare. Citroëns grundare André Citroënhade själv drivit igenom attdetta skulle vara möjligt. Reklamen utgjordes av 250 000 elektriska lampor iolika färger enligt tidens populära art déco-stil.

På första våningen finns på yttersidan avtornet sammanlagt 72 namnpå franska vetenskapsmäningraverade med omkring 60centimeter höga bokstäver.

//Arian

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.