Gamla TV serien

Candy Candy

Candy Candy är främst en kärlekshistoria, men berättar även hur Candy växer upp och hanterar olika situationer hon hamnar i. Candy är en föräldralös flicka som växer upp på landsbygden i Amerika. Hon är väldigt pojkaktig och blir ibland retad för både det och för sina fräknar, men så länge Candy har sin vän Annie är hon alltid glad.
Dessvärre kommer den tiden då Annie bli adopterad och Candy lämnas kvar på barnhemmet förkrossad. Candy och Annie fortsätter att hålla kontakten, men en dag får Candy ett brev av sin vän där hon skriver att hon inte längre kan brevväxla med Candy eftersom hon inte vill förstöra sitt rykte. Candy börjar gråta i regnet, men plötsligt stöter hon på en pojke i kjol (kilt) som får henne på bättre humör. Pojken säger att Candy är vackrare när hon ler än när hon gråter, och efter ett mystiskt försvinnande lovar Candy sig själv att hon ska försöka att le, hur dåligt hon än mår. Hon döper pojken till Prins, och det är tack vare honom som Candy fortsätter sin färd mot vuxenlivet. Candy blir senare adopterad av Leagans där Eliza och Neil gör livet svårt för henne. Hon träffar även Artchi och Stear, och Anthony som hon blir förälskad i. Hon går från att ha varit en stallflicka hos Leagans, till en dotter av familjen Adley. Med tidens gång reser hon sedan till London för att studera, där träffar hon Terrius Terry G. Grandschester, som först ger intrycket av att vara oerhört oartig, elak och retfull. Men efter tre månader i Skottland under sommaren blir de förälskade och Candy får även sin första kyss.Efter att hastigt blivit bortförda ifrån varandra för att hitta sina egna vägar i livet åker Terry tillbaka till Amerika där han blir skådespelare, medan Candy studerar till sjuksköterska. (Avsnitten som kommer efter om Candy när hon studerar i London fram finns dock inte i svensk version).

 

 

 

M.A.S.K.

Totalt sändes 75 avsnitt under perioden 16 september 1985-26 november 1986 i syndikering. Precis som liknande TV-serier under 1980-talet, bland annat G.I. Joe och The Transformers fanns en styrka som kämpade för det goda, ledda av Matt Trakker, och förvandlingsrobotar används i kampen mot de onda och deras organisation VENOM (förkortning för Vicious Evil Network of Mayhem), som använde speciella masker.
Originalserien var fokuserad på fordon och karaktärer från 1985 års ursprungliga leksaker. Fler karaktärer tillkom, och en andra våg leksaker kom 1986. Handlingen ändrades under sista säsongen till ett racingtema, för att anpassas till den tredje vågen av leksaker. En större skillnad från första säsongen är att under den andra känner agenterna från VENOM till identiteterna hos de inom MASK, vilket inte var fallet under första säsongen. Den andra säsongen pågick bara i tio avsnitt. Handlingen skiljer sig även i de tecknade miniserierna som kom med leksakerna. I dem känner Miles Mayhem till Matt Trakkers identitet och har ursprungligen hjälpt till att starta MASK men förrådde dem. Detta är ganska identiskt med TV-seriens andra säsong.
Då andra säsongen var kort och hade racingtemat reducerades rollen för många av denförsta säsongens karaktärer och deras fordon.


I DC Comics serier samarbetar MASK med organisationen Peaceful Nations Alliance (PNA).
Det klargjordes aldrig exakt vad organisationen VENOM hade för slutmål, världsherravälde nämndes aldrig. I de tecknade serierna samarbetar de med en annan ond organisation, Contraworld. Liksom MASK och PNA. förklaras inte deras förhållande eller Contraworlds större mål.

 

 

Jem and the Holograms

Jerrica Benton ärver hälften av ett skivbolag, Starlight Music, när hennes far dör. Den andra halvan går till den giriga Eric Raymond som planerar att själv ta över det och marknadsföra den högljudda och stökiga gruppen The Misfits. För att Jerrica ska kunna fortsätta driva det fosterhem hennes föräldrar även lämnat efter sig, så krävs pengar. En kväll avslöjas en speciell gåva från hennes far, i form av en holografisk dator, Synergy, och ett par örhängen med mikroprojektorer. Med hjälp av dessa kan Jerrica skapa ett hologram över sin kropp och bli den mystiska sångerskan Jem. Tillsammans med sitt band, The Holograms, utmanar hon Eric Raymond och The Misfits.

 

 

He-Man

I de illustrerade miniserierna som förpackades med actionfigurerna är He-Man ursprungligen barbarisk. Planeten Eternia har just upplevt stora krig, som förstörde de civilisationer som en gång härskade. Kriget efterlämnade avancerade maskiner och vapen som bara vissa utnämnda känner till. I en tidig version ger Trollkvinnan några av dessa vapen till He-Man.
Då Filmation utvecklade 1983 års tecknade TV-serie (vilken omfattade 120 avsnitt) hade He-Man ett annat ursprung: Hans riktiga identitet är Prins Adam av Eternia, son till kung Randor och drottning Marlena som lever i palatset i Eternos med bland andra Adam. Marlena var en astronaut från Jorden som åkt vilse och kraschlandat i sin rymdfarkost på Eternia, där hon senare träffat Randor och gift sig med honom. The Sorceress of Castle Grayskull ger Prins Adam möjligheten att höja sitt magiska svärd och ropa: ”By the power of Grayskull…I have the power!”, han erhåller då en övermänsklig styrka och mod, och går under namnet ”He-Man”. De ursprungliga figurerna hade två svärd som skulle sättas samman, ett koncept som senare övergavs till andra versioner.
Prins Adams husdjur är den gröna tigern Cringer. Då prins Adam är He-Man, blir Cringer en stor, modig grön tiger vid namn Battle Cat om He-Man riktar sitt magiska svärd mot honom. Battle Cat har sedan dess varit He-Mans kompanjon i strid.
Adam är vän med Teela, adoptivdotter till hans mentor Duncan. Adam och Teela växte upp tillsammans och nu, som Captain of the Guard, anlitas Teela för att skydda prinsen. Hon ser ofta prins Adam som lat då hon inte vet att det han som egentligen är He-Man. Teela anses vara den enda dottern till Sorceress of Castle Grayskull, Trollkvinnan, och framtida väktare av Castle Grayskull; Trollkvinnan adopterade Teelas då hennes biologiska far dog.
Duncan, även känd som Man-At-Arms, är uppfinnare av teknologi och vapen åt Eternias kungliga familj.
I Castle Grayskull lever Trollkvinnan – Sorceress of Castle Grayskull, som kommunicerar med He-Man via telepati. Hon gav också He-Mans rustning från en ovanlig eternisk mineral kallad korodite, som också ökar hans fysiska styrka.
För att skydda sin familj hemlighåller He-Man sin dubbla identitet, och endast den närmaste vänskapskretsen bestående av Man-At-Arms, Orko, Cringer, och Trollkvinnan känner till dem; då serien She-Ra: Princess of Power startade utökades detta till Adora/She-Ra och hennes följeslagare Spirit/Swift Wind, Light Hope, Loo-Kee, Madame Razz, och Kowl. I 1983 års TV-serie var det även känt av draken Granamyr, Zodak och i senare avsnitt även The Rainbow Warrior. Det antogs också att drottning Marlene visste det, men detta bekräftades aldrig. I strid ackompanjeras He-Man ofta med vännerna Ram-Man och Stratos.
Senare visar det sig att Adam har en tvillingsyster, prinsessan Adora, ledare för ett stort uppror mot Hordak på planeten Etheria. Precis som Adam kan Adora använda sitt magiska svärd för att erhålla större styrka och går då under namnet She-Ra, Princess of Power. He-Man medverkar i flera avsnitt av She-Ra: Princess of Power.

He-Mans huvudfiende är Skeletor. I de tecknade serierna visar sig Skeletors sanna identitet vara prins Keldor, kung Randors yngre bror, vilket skulle göra honom till He-Mans farbror. I filmen He-Man and She-Ra: The Secret of the Sword framkommer det istället att Skeletor är en tidigare lärling till Hordak.

I 1983 års TV-serie lästes He-Mans och prins Adam röst av John Erwin. I 1987 års film: He-Man – universums härskare spelades han av Dolph Lundgren. Gary Chalk läser He-Mans röst i 1989 års TV-serie The New Adventures of He-Man, senare läste han även Man-At-Arms röst i 2003 års TV-serie. Prins Adams röst i 2002 års TV-serie läses av Doug Parker medan He-Mans röst i samma serie läses av Cam Clarke.

Enligt Lou Scheimer, producent av Filmations TV-serie från 1983, kom idén till He-Mans alter ego från Fawcetts DC Comics-seriefigur Captain Marvel, om vilken Filmation redan producerat två TV-serier: Shazam! och The Kid Superpower Hour with Shazam! He-Mans tvillingsyster She-Ra skapades som en kvinnlig spin-off, likt Captain Marvels tvillingsyster Mary Marvel.

1990 försökte Mattel sälja nya MOTU-leksaker, som kallades He-Man och TV-serien The New Adventures of He-Man började sändas, i vilken He-Mans rop lyder ”By the Power of Eternia”

2002 gjordes nya försök med nya leksaker, och en TV-serie vid namn He-Man and the Masters of the Universe. Serien återberättar MOTU-berättelsen från början. He-Mans ursprung berättas i ett 90-minutersavsnitt som inleder serien, där prins Adam kallas till Castle Grayskull av Sorceress för att som He-Man bli Eternias beskyddare. Skildringen av He-Man stämde väl med Filmations, även om prins Adam här visade sig vara djärvare och mer ungdomligt energisk än sin motsvarighet från 1980-talet. Den förmedlade bilden av en tonårig pojke som belastas med ansvaret att försvara hela planeten från ondskan. Figuren omformades också för att göra dess hemliga identitet trovärdigare.

2009 försökte man, via de för samlare inriktade nyutgåvan av actionfigurerna under namnet Masters of the Universe Classics, skapa en enda bakgrund genom de olika versionerna, genom biografierna på baksidan av figurernas förpackning Denna kritiseras dock ofta starkt av många fans, då de inte anser den vara trogen originalens berättelser.

sHe-Man and the Masters of the Universe (1983)

 

 

Galaxy Express 999

Berättelsen utspelar sig i en avlägsen framtid där mekaniska varelser med maskinkroppar hotar mänskligheten till utrotning. Huvudpersonen Tetsuro (Tetsurō i den japanska originaldubben) vill fly jorden med sin mamma, genom att resa med det intergalaktiska tåget ”Galax(y)expressen”. Hans mor hinner dö (skjuten av en elak hertig med mekanisk kropp) innan de hinner iväg. Den vänliga men något hemlighetsfulla kvinnan Maeter (Maetel i den japanska originaldubben) räddar Tetsuros liv

och ger honom en fribiljett till tåget – under villkor att hon får åka med. Därefter reser de båda med tåget genom solsystemet och vidare ut i rymden, där de träffar på många olika världar. Tetsuro, som vill ta tåget till den utlovade plats där han utan kostnad kan få sin kropp utbytt mot en mekanisk kropp med evigt liv, får många tillfällen att fundera över livets olika sidor.

user posted image

 

 

Robotech

De tre serier som är grundbulten för Robotech bildar tre säsonger: The Macross Saga, The Masters och The New Generation.
The Macross Saga börjar med en tillbakablick som förklarar att ett förödande världskrig utkämpades under 1990-talet som fick sitt slut 1999 när ett utomjordiskt rymdskepp kraschade på den fiktiva stillahavsön Macross. Händelsen får mänskligheten att inse att de inte är ensamma i universum och världens alla länder förenas under ett gemensamt styre. Ur skeppsvraket utvinner man en avancerad utomjordisk teknologi som döps till roboteknologi, robotech, som bland annat används till att bygga Veritechs – avancerade flygplan med förmågan att förvandlas till stora människoliknande robotar. Dessa drivs av en mystisk utomjordisk energikälla som kallas protokultur. Skeppsvraket återbyggs till att bli SDF-1, flaggskeppet för den förenade jordens rymdflotta. Tio år senare, samma dag som SDF-1 ska bege sig på sin jungfruresa, anfaller den krigiska rasen Zentreadi som är på jakt efter galaxens sista protokultur-fabrik som var ombord på det kraschade rymdskeppet. SDF-1 och dess besättning är Jordens sista hopp, och mitt bland krigets fasor står en kärlekstriangel mellan stridspiloten Rick Hunter, hans överordnade Lisa Hayes och popidolen Linn Minmay.
The Master Saga handlar om hur Jorden attack

ff

eras av en grupp som kallar sig Robotech-mästarna, de som en gång skapade Zentreadi. The New Generation utspelar sig när jorden är ockuperad av rasen Invid, fiender till Robotech-mästarna. Båda grupper har egna anledningar till att få tag på människornas protokultur.

eee

 

 

 

 

Dino-Riders

I 20 000 år hade rasen Valorianerna levt i fred och harmoni. De ägnade sig åt vetenskap och konst. Men en dag tog freden slut då en vetenskapsutpost i solsystemets utkant blev utplånad av Rulons, en krigisk ras som leddes av Krulos. En liten grupp på 400 Valorianer skickades iväg i en rymdfarkost. Valorianerna blev jagade av Rulons och Krulos gav order om att utplåna Valorianerna.
Valorianernas främsta ledare Questar gav en order om att aktivera tid- och rummaskinen. Maskinen öppnade ett hål i tiden och både Valorianernas och Rulons rymdfarkost försvann in. De kom ut från tidshålet och kraschade på den förhistoriska jorden, 65 miljoner år bakåt i tiden.
När Valorianernas farkost hade kraschat och de hade lämnat farkosten stötte de på dinosaurier. Samtidigt hade Rulons farkost kraschat in i ett berg. Rulonkrigarna hade i två dagar försökt kontakta Rulonflottan men fick inget svar vilket gjorde Krulos arg. Då de upptäckte dinosaurierna började de sätta så kallade ”hjärnlådor” på dem, för att med hjälp av dessa kontrollera dem i syfte att bygga upp en armé.
Under tiden hade Valorianerna börjat att bygga upp ett läger för att börja sina liv på nytt. De hade också tämjt dinosaurier som ”husdjur” och kommunicerade med dem genom telepati.
Rulons anföll deras läger, men till sist vann Valorianerna striden och Rulons återvände till sitt läger. Questar sa då att Nu är vi inte längre Valorianer utan nu är vi Dinoryttare.

 

dino-riders ad

//Andreas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.