Dansstilar

 

Hej idag ska jag skriva om olika dansstilar från olika ställen i världen.

Vals

Vals är en grupp av danstyper i tretakt, i allmänhet dansad till vals.
Enligt ett skivomslag dansades vals redan på 1500-talet i Frankrike under namnet La Volte från Provence. Engelskspråkiga wikipedia känner till teorin att volta skulle vara föregångare till vals, men menar att volta är fundamentalt olik vals. Det är något svårtolkat ur texten på skivomslaget med vilken hastighet volta dansades, men en rimlig tolkning är att det var långsam vals.
Senare kom Ländler, som är långsam vals. En källa anger 1690. Ländler dansades i södra Tyskland och Österrike. Enligt nämnda källa (Streetswing) snabbades sedan ländler upp och blev föregångare till Wienervals, som kom under andra hälften av 1700-talet. Då kom även gammelvals. Båda dessa valstyper är snabba valser.
Inspirerad av ländler kom Bostonvals i slutet av 1800-talet, långsam vals. Bostonvals försvann i och med första världskriget. Inspirerad av ländler och bostonvals kom 1910 engelsk vals, långsam vals. Efter Bostonvals kom på 1900-talet i Amerika vals, amerikansk stil. Den liknar engelsk vals men har några andra turer. Långsam vals kallas även stilla vals.
Med ”modern vals” menas ibland långsam vals, ibland engelsk vals. Ibland avser man med ”modern vals” en sammanfattande benämning på engelsk vals, amerikansk vals och de andra 1900-talsvalserna. Engelsk vals kom till Sverige 1920. La volte, ländler, bostonvals eller vals, amerikansk stil dansas inte eller är i vart fall mycket ovanliga i Sverige. Wienervals och engelsk vals ingår i den grupp av danstyper som kallas tiodans.

Valsul vienez – povestea unuia dintre cele mai iubite dansuri

Vals är en populär pardans, som dansas till musik i tretakt. På baler och bröllop inleds dansen oftast med en vals, men valsen dansas även inom så vitt skilda sammanhang som folkdans, tiodans och argentinsk tango. I Sverige blev valsen allmänt förekommande från mitten av 1800-talet. Det finns ett stort antal sätt att dansa vals. Typiskt i gammelvals och liknande valstyper är att första steget i takten betonas på något sätt, till exempel genom ett längre steg och att takterna hänger ihop minst två och två. I wienervals och engelsk vals är alla steg lika betonade. I gammelvals, wienervals och engelsk vals betonas första slaget i musiken. Eftersom vals går i tretakt måste man i de vanligaste valstyperna använda sex steg innan man kan använda exakt samma steg igen och då har musiken spelat två takter. Det är vanligt att musiken utgörs av fraser om 16 takter.

 

 

Breakdance

Breakdance, alternativ breakdans är dans stilen ”breaking”s mer alldagliga namn, efter att massmedier introducerat dansen för världen. Dans stilen, som är ett av elementen i den ursprungliga hiphop-kulturen från 1970-talet, var populär under 1980-talet. De fyra elementen inom hiphop är DJ, graffiti, rap och breaking. De utövas världen över och utvecklas i takt med dansarnas egen utveckling. En utövare av breaking kallas på svenska breakare, det finns även de könsspecifika b-boy och b-girl. Bland de länder som har flest breakare i världsklass räknas Sydkorea, USA, Frankrike och Tyskland.

Bildresultat för Breakdance

Dans stilen kommer från en mängd dansstilar som rocking, och även kampsporter som exempelvis capoeira. Breaking är under ständig utveckling och influeras fortfarande av andra dansstilar och sporter då dansen handlar om att uttrycka sig själv och sätta en personlig prägel.
”Break” i breaking kommer av DJ:ers användning av två skivspelare för att förlänga trum-break:en i låtarna med två exemplar av samma skiva (en DJ från hiphopens barndom som ofta förknippas med breaking är DJ Kool Herc). Som en följd av den musikaliska inriktningen mot breaks började dansarna att allt mer gå ner på golvet och göra mer akrobatiska steg.

 

 

Tango

Bildresultat för cstango

Tango är en pardans som utvecklades i Buenos Aires och Montevideos immigrantkvarter mot slutet av 1800-talet. Tangon blev fram emot 1920-talet en modedans som via Paris spreds över resten av Europa, vilket har gett avtryck i Finland, där den finska tangon, är mycket populär. Rester av tangons tid som modedans finns kvar i det som kallas svenska tango, men i Sverige liksom i många andra länder lever tangon främst kvar i ballroomkretsar.

Alla de europeiska varianterna skiljer sig starkt från den ursprungliga, argentinska tangon, som de senaste tio åren blivit populär igen. Det är idag en relativt stor subkultur som dansar tango. Framstående tangopar har synts i glassreklam, och kreatören Jean-Paul Gaultier har efter det senaste sekelskiftet låtit två män förenas i tangodans på modevisningar. I Sverige är det den argentinska tangon och tiodansens tango som dansas av flest människor.

 

 

Samba

Bildresultat för samba dans

Samba är ett samlingsnamn på en mängd livliga och rytmiska danser av afro brasilianska ursprung som dansas till sambamusik. Samba kan dansas både som pardans och solodans. Gemensamt för alla sambadanser är att dansarna skakar mycket på kroppen och rör höfterna i takt med musiken. Samba har dansats i Brasilien sedan dess start i slutet av 1800-talet.

Eftersom Brasiliens sambadans definieras som en uppsättning av flera danser snarare än en enda så kan ingen specifik dans med säkerhet förklaras som den ”ursprungliga” sambastilen. Till de flesta sambadanser finns en motsvarande subgenre inom sambamusiken.

 

Capoeira

Capoeira är en afro brasiliansk kulturtradition och kampkonst med inslag av musik, sång, dans och filosofi som utvecklades av afrikanska slavar i Brasilien. Dess centrum är beläget i Salvador De Bahia, som en gång var Brasiliens huvudstad. Enligt sägnen utvecklades capoeira ur traditionella afrikanska kamparter som slavarna maskerade i form av dans, då de var förbjudna att utöva och träna dem.

Five Capoeira Classes

Själva kampdansen karaktäriseras av konstant rörelse, svepande och cirklande slag och sparkar, med mycket hand stående, volter och hjulningar. Den dansas till musik av ett bateria en liten ”slagverksorkester” där enkla instrument används. Instrumentens antal kan variera beroende på tillfälle och vilken stil som spelas, men det viktigaste instrumentet som alltid ingår är berimbau – ett enkelt ensträngat instrument som kan liknas vid en pilbåge. Oftast finns även atabague – trumma, och pandeiro – tamburin med. Instrumenten ackompanjeras av sång och i vissa fall handklappningar.

 

 

Modern Dans

Begreppet ”modern dans” syftar ofta på hela perioden från 1900 till vår tid, medan ”fridans” (eng. ”expressionist dance” eller ”free dance”, tyska ”Ausdruckstanz” eller ”neuer Tanz”) ofta syftar på den tidiga radikalt revolutionära perioden mellan 1900 och andra världskriget, även om terminologin är varierande.

Modern dans är förknippad med golvkontakt, ”tyngd” i dansrörelserna, och med experiment med kropp, rum och musik. Skolbildningar inom den moderna dansen brukar ha särskilda filosofier eller betoningar för dansen, såsom naturlighet, andning, spänning/avslappning etc. Den moderna dansen eller så kallad fridans uppstod i slutet av 1800-talet i protest mot baletten, som har fasta regler och rörelsemönster. Kvinnorna, som inte fick vara med och uppträda tidigare började göra uppror, tills de också fick rätt att dansa, och så småningom blev det kvinnor som fick stå i centrum av rampljuset. Det finns många olika stilar inom modern dans, man kan nästan säga att nuförtiden finns det lika många stilar som koreografer. Fridans kan även blandas med andra stilar, influenser från cirkus, jazz eller annat.

Betydelsefulla personer i den moderna dansens utveckling är bland annat Isadora Duncan, Martha Graham, Ruth St. Denis, Rudolf von Laban, Kurt Jooss, Merce, Loie och Mary Wigman. Några viktiga svenskar är Birgitt Culllberg, Birgit Åkesson, Mats Ek, Margarheta Åsberg, Per Jonsson och Efva Lilja.

Modern dans har fått ett stort genombrott och många unga och lite äldre börjar dansa hiphop /streetdance eller discodans. Ett flertal olika dansskolor finns för olika stilar och åldrar.

Vid sidan av de klassiska balettkompanierna har det världen över uppstått olika former av danskompanier för tillfälliga samarbeten eller långvariga professionella föreställningsverksamheter. Vissa är renodlade fridansare, andra kombinerar delar från klassisk balettskolning med moderna dansuttryck.

 

 

Dabke

Dabke är en palestinsk dans som dansas mycket i Mellanöstern. Man dansar Dabke flera stycken och håller om varandra och dansar på sidledes. Dabke är en gammal dans som man inte riktigt vet när det uppfanns. Dabke dansas mycket bland libaneser, kurder och palestinier. När man dansar Dabke hoppar man mycket och snurrar och hukar sig ner. Det är en fascinerande och rolig dans som man har jätte kul av att dansa. Dabke dansar man till rytmisk musik med mycket trummor, klarinetter och electro gitarr.

 

 

Hambo

Hambo, som dansas till musik i 3/4 takt, tillhör de svenska gammaldanserna. Det finns många olika hambodanser från stora delar av landet och de är en familj inom dans formen polska. Hambon har tydlig betoning på den första taktdelen. Tempot varierar mycket mellan olika hambodanser, från snabbt i stöthambo till långsamt i djup nighambo. Musiken är indelad repriser (grupper) om åtta takter. De dansande börjar normalt dansa i första takten av en repris. Vid hambo som vanlig gammaldans upprepar man de fyra motiven dalsteg (två takter), tre steg eller ett tresteg framåt (en takt), omdansning (fyra varv på fyra takter) samt utgång med tre steg framåt (en takt).I folkliga varianter kan det skilja sig mycket, t.ex. genom att även sista takten dansas ut (t.ex. i Hambopolska från Södra Dalarna) och/eller genom att man inte dansar dalsteg utan t.ex. tre steg från och emot varandra eller försteg (t.ex. i Hambo från Oviken) och/eller att de tre stegen utgår (t.ex. i Hambo Från Bullaren).

Hälsingehambon är ett årligt världsmästerskap i hambo där dansen sker i relativt lågt tempo och med djup nigning.

Vid uppdans för Polskmärke kan den som dansar upp bland närmare hundratalet olika polskor välja följande hambovarianter att visa: Hambopolska från Södra Dalarna, Erikssons hambo från Oviken, Svedåkers hambo från Oviken och Hambo från Lillhärdal.

 

//Rodi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.