Mode och variation

Den europeiska föreställningen, om att mode är ett uttryck för individuell personlighet snarare än ett rent kulturellt uttryck. Klädmodet har, under flera årtusenden, varit ett sätt för människor att uttrycka olika känslor eller samhörighet med andra. I västerlandet finns stora möjligheter till variation vid valet av kläder. Detta gäller särskilt för kvinnor. För män är variationsmöjligheten uppenbart mindre. Hur en person klär sig kan återspegla dennes personlighet eller särskilda preferenser. När personer med kulturell status börjar använda en viss typ av kläder kan detta påverka modet och bli början till en ny trend. Andra, som gillar eller respekterar dessa, tar ofta efter och klär sig i liknande kläder.

Modet hos olika individer i ett samhälle, kan variera beroende på ålder, socialklass, generation, yrke och bostads ort, på samma sätt som modet växlar över tid. En äldre person som klär sig enligt rådande ungdomsmode kan uppfattas som konstig i såväl äldres som yngres ögon. Uttrycket ”modeslav” används för att beskriva den som alltid ser sig tvungen att följa de allra senaste modetrenderna. Genom massproduktion har priserna på kläder sjunkit och idag är det möjligt för många att följa

Det finns människor som uttalar ordet ”mode” med ett ringaktande tonfall, men de facto är det så att modet är en del av kulturen.

Engelskt herrmode

Engelsk stil bygger på lager-på-lager, ull och jordnära färger. England är känt för sitt propra och välskräddade herrmode där fokus ligger på stilighet via enkelhet, grova material och ganska dunkla och mörka färger. Man kan på sätt och vis säga att det är en motsats till Italienskt herrmode som till skillnad från det Engelska modet är mer färgglatt, lättsamt och ungdomligt.

Vi har nog alla, med lite avundsjuka blickar, tittat på otaliga James Bond-filmer och Engelska deckare där huvudpersonerna är så där fantastiskt felfritt klädda i en härligt grov, välskräddad och mörk stil. För att parera den där ”avundsjukan” så har vi skrivit ihop en komplett guide till Engelskt herrmode, alltså en guide till hur du får till den där klassiska Engelska stilen.

 

Kläder och mode i 1920-talets Sverige

Kläder och mode i 1920-talets Sverige präglades av att många, framförallt ungdomen, efter de hårda åren under första världskriget ville lämna de gamla idealen till att hellre leva i nuet och för framtiden. Flera förändringar gjordes i modet, både längd och snitt förändrades. Kvinnors klänning och kjol blev mer lösåtsittande och formades som en ringklocka. Längden på dessa plagg blev betydligt kortare från 1922, och plötsligt slutade längden ovanför knäna snarare än vid anklarna som tidigare årtionden. Kvinnors ideal blev pojkaktigt där slank kropp och kort singlat hår var mode.

Mannens kläder förändrades inte lika drastiskt som kvinnans. Den vardagliga kavajkostymen som användes var av enkel modell. Vid eventuella förändringarna handlade det om ett ändrat snitt i plagget.

Gemensamt för både kvinnor och män var att sportplaggen blev allt mer populär. Idealet blev att främja vikten av friluftsliv och motion.

Modet för underklassen människor 1920-talet

Möjligheten för människor i de lägre samhällsskikten att skaffa kläder efter senaste mode var begränsat. Kläderna i deras vardag hade oftast en praktisk innebörd, så som att skydda sig mot kyla och värme snarare än att visas upp. Människorna i denna typ av samhällsskikt återanvände ofta kläderna flera gånger innan de kasserades. När ett plagg införskaffades användes det till en början som finplagg, senare som vardagsplagg, efter det som ett arbetsplagg till att slutligen bli mattrasa. Det var inte ovanligt att sy om och återbruka plagg, och ofta gick kläderna i arv.

Kläder och mode i 1950-talets Sverige

Det kalla kriget var i full gång och spänningarna mellan blocken växlade. Inom ungdomskulturen blev rockmusik populärt. I Sverige, som klarat andra världskriget relativt bra genom sin uttalade neutralitet, fick välfärden ett kraftigt uppsving och industrin gick på högvarv med en omfattande export till de krigsdrabbade länderna. Till följd av den goda ekonomin ökade såväl privatbilismen som andra vägtransporter, vilket slog hårt mot äldre infrastruktursystem som järnvägen.

Tolv småländska barn sitter på en grind. Kanske väntar de på en grindslant? 1920-tal. Fotograf: Gustav Heurlin

De nyare modet

På 70-talet, 80-talet, 90-talet och 2000-talet blev det allt mer och mera udda klädsel. Menar att det viktiga är att ha sin egen stil. Modet år1990 och år 2000 så började streetmodet dra igång på riktigt. Jag själv har aldrig gillat streetmodet. Streetmodet kom ifrån gatukonst på 1980-talet. Gatumode eller street fashion (engelska) är en term som ofta används för det mode som uppstår ”underifrån” utan synbar påverkan från modeskapare och stora klädestillverkare. Denna typ av mode är särskilt förknippad med ungdomliga subkulturer i urbana eller suburbana miljöer.

//Arian

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.