Helix (Grekiska ordet för helikopter)

Helikopterns historia 

Ordet helikopter kommer från franskans hélicoptère, myntat av Gustave de Ponton dÁmecourt 1861. 

Den tidigaste kända skildringen av ett föremål som kan liknas vid en helikopter dateras 400-talet före Kristus och kom från Kina. Det var dock inte förrän med Leonardo da Vinci berömda skiss på en “luftskruv” från 1483 som ett mer vetenskapligt underbyggt koncept på en helikopterliknande farkost presenterades. Under 1700-talet och 1800-talet genomfördes experiment med motoriserade helikopterliknande modeller, men ingen större framgång nåddes. Det skulle dröja till 

1900-talets början innan de första bemannade försöken kunde genomföras. Det råder inte full enighet om vilken som är världens första helikopter. Ser man till vilken som blev först med att flyga under kontrollerade former så är det Breguet-Dorand Gyroplane Laboratoire från år 1935, medan Focke-Achgelis Fa 223 från 1941 blev den första helikoptern som var så tekniskt mogen att den kunde serieproduceras 

(20 exemplar). Men redan 1939 hade den helikopter som byggde på vad som skulle bli den vanligaste konstruktionsprincip i världen, med ett huvud samt stjärtrotor, redan flugit. Helikoptern var en Sikorsky VS-300 och utvecklades av Igor Sikorsky. Denna helikopter utvecklades sedermera till R-4 världens första massproducerade helikopter från år 1942 (131exemplar). Fram tills år 1947 var alla helikoptrar kolvmotordrivna, men med Kaman K-225 demonstrerades världens första gasturbindrivna helikopter. År 1946 kom den första helikoptern till Sverige, det var en Bell 47B som opererades av Ostermans. 

Vad är en helikopter? 

Helikoptern är en luftfarkost som flyger med hjälp av en eller flera horisontella motordrivna rotorer. En rotor kan liknas vid två eller flera roterande vingar och är denna konstruktion som ger helikoptern dess mest unika flygegenskap: Att den kan hovra, det vill säga förmågan att stå stilla i luften. 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Helikopter
https://sv.wikipedia.org/wiki/Helikopter#/media/Fil:Gyroplane-Laboratoire1.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.