STAR WARS

STAR WARS EPISOD 1 DET MÖRKA HOTET

Galaktiska republiken är i en period av nedgång. Som svar på en beskattning av handelsvägar, organiserar Handelsfederationen en blockad av slagskepp runt planeten Naboo. Överkansler Finis Valorum (Terrence Stamp) skickar två Jediriddare, Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) och hans lärling Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor), för att förhandla med Handelsfederationens vicekung Nute Gunray (Silas Carson), i hopp om att lösa frågan. Men Darth Sidious beordrar armén att döda Jediriddarna och invadera Naboo med en armé av stridsdroider.

De två Jediriddarna klarar sig med livet i behåll genom att smyga sig på ett landstigningsskepp och därigenom fly till Naboo. Väl där räddar Qui-Gon den utstötta gunganen Jar Jar Binks (Ahmed Best) från att bli krossad av en av Federationens stridsvagnar. Jar Jar leder dem till undervattensstaden Otoh Gunga, där de misslyckat försöker övertala gunganerna att hjälpa människorna i Naboo, även om de kan få en transport för att nå huvudstaden Theed på ytan.

Drottning Amidala (Natalie Portman) fångas av Federationens armé, men räddas av Jediriddarna.

Drottningen flyr från Naboo med de båda Jediriddarna, med hennes personliga rymdskepp,

som skadas på dess väg genom blockaden runt planeten, vilket tvingar dem att landa på Tatooine, en närliggande ökenplanet, för att repareras. Qui-Gon vandrar in i Mos Espa med Jar-Jar och astromekdroiden R2-D2 till en skrotaffär för att köpa en ny generator.

Drottningen beordrar Padmé, en förmodad tjänarinna, att följa med dem. Där möter de en slavpojke vid namn Anakin Skywalker (Jake Lloyd), en pilot och tekniker som har skapat sin egen protokoll-droid, C-3PO. Efter att ha tillbringat tid med Anakin, känner Qui-Gon en stark närvaro av Kraften i pojken, och misstänker att han kan vara den ”den utvalde” som enligt Jediprofetian ska bringa balans till Kraften. Qui-Gon slår vad med Anakins ägare, Watto (Andy Secombe), att skriva in honom i en podracing-turnering; om Anakin vinner, blir han befriad. Anakin lyckas vinna racet och ansluter sig till gruppen för att bli tränad till en Jedi, men han tvingas lämna kvar sin mor Shmi (Pernilla August), eftersom Qui-Gon inte lyckades få henne fritagen. De attackeras av Darth Sidious lärling, Darth Maul (Ray Park), som skickats ut för att fånga drottningen.

Efter att ha överlevt attacken, eskorterar Jediriddarna drottningen till Republikens huvudplanet Coruscant, så hon kan åberopa fallet till överkansler Valorum. Qui-Gon erbjuder Jedirådet att träna Anakin, men avvisas. Under tiden övertalar Palpatine, Naboos senator, drottningen till att misstroendeförklara Valorum för att rösta fram en starkare överkansler som kan hjälpa till att avsluta konflikten.

Hon driver en sådan omröstning, men frustreras över bristen på åtgärder från den Galaktiska Senaten och bestämmer sig för att återvända till Naboo med Jediriddarna.

Tillbaka på Naboo, avslöjar Padmé sig vara drottning Amidala; den andra ”drottningen” visar sig vara hennes livvakt Sabé (Keira Knightley).

Padmé övertygar gunganerna att bilda en allians mot Handelsfederationen.

Samtidigt som Jar Jar leder sitt folk i strid mot droidarmén och drottningen tar sig in i Theed för att fånga Gunray, tar Anakin ett ledigt rymdskepp och går med i kampen mot Federationen i rymden och – med hjälp av Kraften – spränger skeppet, vilket inaktiverar droidarmén.

Under tiden drabbar Qui-Gon och Obi-Wan samman med Darth Maul igen och möter honom i en ljussabelduell.

Maul hugger ned Qui-Gon, men dödas av Obi-Wan därefter. Qui-Gons sista önskan är att Obi-Wan ska träna Anakin.

Palpatine väljs som ny överkansler, Handelsfederationens vicekung skickas iväg för att ställas inför rätta för sina brott, Obi-Wan tilldelas titeln Jediriddare, och Jedirådet accepterar Anakin till att bli Obi-Wans lärling.

Vid en festlig ceremoni överlämnar Padmé en gåva till gunganerna, som ett tecken på uppskattning och vänskap.

STAR WARS EPISOD 2 KLONERNA ANFALLER

Den Galaktiska republiken är i kaos, efter invasionen av Naboo tio år tidigare, och Greve Dooku (Christopher Lee) har nu organiserat en separatistisk rörelse mot Republiken. Republiken, i hopp om att skapa en armé för att hjälpa Jediriddarna, får senatorn Padmé Amidala att återvända till Coruscant för att rösta. Vid sin ankomst lyckas hon undkomma ett mordförsök.

Överkansler Palpatine anlitar Obi-Wan Kenobi och hans lärling Anakin Skywalker (Hayden Christensen) för att skydda henne.

Obi-Wan och Anakin tar fast lönnmördaren under ett annat mordförsök.

Lönnmördaren blir dock dödad av sin uppdragsgivare, som använder sig av en giftpil tillverkad på planeten Kamino. När de återvänder till Jeditemplet, får Obi-Wan i uppdrag att undersöka uppdragsgivarens identitet, medan Anakin får i uppdrag att eskortera och följa med Padmé till hennes hemplanet Naboo.

Anakin njuter av tillfället att få vara tillsammans med henne, och de blir förälskade. När Obi-Wan undersöker den avlägsna havsplaneten Kamino, upptäcker han att den har blivit raderad från Jediarkivets navigationskarta. Yoda avslöjar att en sådan sak endast kunnat göras av en Jedi, vilket tyder på att en konspiration är på gång.

Obi-Wan åker till Kamino, där han upptäcker att en armé av klonsoldater i hemlighet produceras för republiken, användande en prisjägare vid namn Jango Fett som sin genetiska mall. Efter att ha upptäckt att Jango är uppdragsgivaren, spårar Obi-Wan Jango och hans son Boba (Daniel Logan) till Geonosis, en ökenplanet använd för att skapa droider. Under tiden besväras Anakin av föraningar om sin mor Shmi i smärta. Trots Obi-Wans order om att stanna kvar på Naboo, övertalar Anakin Padmé att följa

med honom till Tatooine. Efter att Anakin hittat Shmi torterad till döds av en grupp Sandfolk, brister det för Anakin som dödar hela stammen innan han begraver sin mor.

Efter att ha fått reda på att Greve Dooku auktoriserade mordförsöket på Padmé och att separatisterna framkallar en ny droidarmé, vidarebefordrar Obi-Wan informationen till Anakin via hologram, som skickar det till Jedirådet.

Obi-Wan fångas dock av Dooku i mitten av transmissionen; han avslöjar även för Obi-Wan att Republiken kontrolleras av Darth Sidious. Medan Anakin och Padmé är på väg mot Geonosis för att rädda Obi-Wan, beviljas överkansler Palpatine undantagstillstånd för att organisera klonarmén och skicka ut den i krig.

Strax efter att ha anlänt till Geonosis, fångas Anakin och Padmé och döms till avrättning tillsammans med Obi-Wan. Anakin och Padmé bekänner sin kärlek för varandra, och Anakin, Padmé och Obi-Wan får kämpa mot gigantiska bestar. Mace Windu (Samuel L. Jackson) och en trupp Jediriddare anländer dock och leder ett starkt försvar mot bestarna och separatisterna. Windu dödar på egen hand Jango i en kort strid. Till slut anländer Yoda med klonarmén och räddar de överlevande.

Samtidigt som en stor strid utbryter mellan republikens klonarmé och separatisternas droidstyrkor, möter Obi-Wan och Anakin Greve Dooku i en ljussabelduell. Dooku besegrar Obi-Wan och hugger av Anakins högra arm, vilket avväpnar honom, men Yoda tar sig an Dooku. Dooku lyckas dock fly till Coruscant, tillsammans med planerna för att skapa det ultimata vapnet (Dödsstjärnan) och välkomnas i en hangar av Darth Sidious, som hävdar att allting går enligt planerna.

Jediriddarna är osäkra på vad som kommer att hända med Republiken, nu när Klonkriget börjat. Medan Palpatine övervakar ett flertal klontrupper, gifter sig Anakin, som utrustats med en artificiell arm, och Padmé på Naboo, med C-3PO och R2-D2 som vittnen.

STAR WARS EPISOD 3 MÖRKRETS HÄMND

Klonkriget rasar i galaxen. Republiken kämpar mot greve Dooku och hans arméer av stridsrobotar, då en flotta under ledning av general Grievous stormar republikens huvudplanet Coruscant och kidnappar överkansler Palpatine. Jediriddarna Anakin Skywalker och Obi-Wan Kenobi sänds till striden för att undsätta den kidnappade kanslern. Jakten efter Palpatine leder till en slutgiltig strid med Dooku, vilket slutar med att Anakin besegrar och dödar honom.

På vägen från skeppet blir de fångade och förda till Grievous. Lyckligtvis lyckas de att sätta fienden ur spel, men Grievous flyr undan skeppet, som störtar ner mot planeten. Äventyret slutar med att Anakin och Obi-Wan lyckas nödlanda det störtande skeppet på en av planetens landningsbanor.

En tid av inre oroligheter följer, då Anakin slits mellan sina kollegor i orden och sin lojalitet till Palpatine. Han tvingas av orden att spionera på kanslern då orden misstänker att något är fel, när han fortsätter roffa åt sig makt och befogenheter ju längre kriget får fortsätta. Samtidigt lockas Anakin av Palpatine med löften om att kunna använda sin kraft att rädda liv. Det som får bägaren att rinna över äger rum i samband med Obi-Wans uppdrag att ta till fånga Grievous i hans hemliga gömställe på planeten Utapau. När Obi-Wan har lyckats med sitt uppdrag, upptäcker Anakin att Palpatine egentligen är sithlorden Darth Sidious, som orden har letat efter under de senaste åren. Han stormar iväg och berättar allt för Mace Windu som i sin tur samlar ihop en liten grupp jedimästare för att konfrontera Palpatine. Men förförd och lockad av löften om hemliga krafter så rusar Anakin iväg för att stoppa Windu ifrån att döda Palpatine. Slutligen väljer Anakin att rädda kanslern, och har slutligen valt sida, den mörka sidan. Av Sidious får då Anakin sitt nya namn: Darth Vader.

Sitherna sätter sin plan att utrota samtliga jediriddare i verket. Endast Yoda, Obi-Wan och ett fåtal andra jedier överlever den våldsamma attacken mot jeditemplet eller från klonsoldaternas förrädiska eldräder.

Till slut måste de ensamma finna och förgöra sitherna, en jakt som leder till att Anakin och Obi-Wan möts i en ljussabelduell på planeten Mustafar. Anakin besegras av Obi-Wan, som lämnar honom för att dö på platsen för deras strid.

Palpatine räddar dock hans liv genom att ersätta förlorade kroppsdelar med mekaniska proteser. Han tvingas därmed bära en svart pansarliknande dräkt med en inbyggd respirator samt en heltäckande mask för att kunna överleva. Samtidigt föder Padmé Amidala deras barn, tvillingarna Luke och Leia, för att sedan avlida. Obi-Wan och Yoda beslutar att barnen bör gömmas från sitherna. Sedan beslutar de att gå i exil, där Obi-Wan åker till Tatooine och överlämnar Luke till sina släktingar, samtidigt som Bail Organa tar med sig Leia till Alderaan och adopterar henne. Därefter börjar en period med ett nytt imperiskt styre i galaxen, men än finns det hopp, när tvillingsolarna går ner i mörker över Tatooine.

STAR WARS EPISOD 4 NYTT HOPP

Inbördeskrig råder i galaxen. Rebellerna har stulit ritningarna till Rymdimperiets beväpnade rymdstation Dödsstjärnan. Prinsessan Leia är i besittning av ritningarna, men hennes rymdfarkost bordas av imperietrupper under befäl av Darth Vader. Innan hon tillfångatas, gömmer Leia ritningarna och ett meddelande i minnet på roboten R2-D2.

Tillsammans med kompanjonen C-3PO flyr R2-D2 till en närliggande ökenplanet.

De två robotarna blir tillfångatagna av jawor, som säljer dem till lantbrukarparet Owen och Beru Lars. När Owens brorson Luke Skywalker rengör R2-D2, utlöser han av misstag en del av Leias meddelande, där hon ber Obi-Wan Kenobi om hjälp. Den enda ”Kenobi” Luke känner till är eremiten Ben Kenobi.

Nästa morgon, efter att ha hittat R2-D2 som flytt för att leta efter Obi-Wan, träffar Luke på Ben, som visar sig vara just Obi-Wan. Han berättar för Luke om sina dagar som jediriddare.

Jediriddarna använde sig av kraften och var galaxens fredsbevarande styrkor, innan de utplånades av Imperiet. Till skillnad från vad hans farbror påstått, får Luke reda på att hans far var en jediriddare innan han blev förrådd och dödad av Darth Vader, Obi-Wans forna elev som lät sig lockas av kraftens ”mörka sida”. Luke får sin fars lasersvärd, jediriddarnas vapen.

Obi-Wan tittar på Leias fullständiga meddelande, i vilket hon ber Obi-Wan att ta ritningarna till hennes hemplanet Alderaan för analys. Obi-Wan ber Luke att följa med och lära sig mer om kraften. Luke vägrar till en början, men ändrar sig när han upptäcker att Imperiets stormtrupper, i sökandet efter C-3PO och R2-D2, har förstört hans hem och dödat Owen och Beru. Obi-Wan och Luke anlitar smugglaren Han Solo och hans andrepilot, wookieen Chewbacca, för transport med deras rymdfarkost Årtusendefalken.

När Falken anländer till Alderaan, har planeten blivit förintad på order av guvernör Tarkin för att demonstrera Dödsstjärnans vapenstyrka.

Falken förs in stationens hangar av en dragstråle. Medan Obi-Wan ger sig iväg för att inaktivera strålen, upptäcker Luke att prinsessan Leia är ombord, och fritar henne med hjälp av Han och Chewbacca. Efter en rafflande flykt lyckas de ta sig tillbaka till Falken, men Obi-Wan offrar sitt liv i en lasersvärdsduell med Vader. Falken flyr från Dödsstjärnan, men Imperiet har placerat en spårningssändare ombord för att följa skeppet till rebellbasen.

Ritningarna till Dödsstjärnan analyseras av rebellerna, vilket avslöjar en sårbar avgasport som leder till stationens huvudreaktor. Luke ansluter sig till anfallsstyrkan, men Han erhåller sin belöning för räddningen och tänker ge sig av trots att Luke ber honom att stanna. Rebellerna lider stora förluster efter flera misslyckade attacker, vilket lämnar Luke som en av få överlevande piloter.

En grupp av imperieskepp med Vader i spetsen ska precis förstöra Lukes skepp, då de attackeras av Han som anländer i sista stund, och Vaders skepp flyger okontrollerat ut i rymden.

Vägledd av Obi-Wans röst, som uppmanar honom att använda kraften, förstör Luke Dödsstjärnan sekunder innan den ska skjuta mot rebellbasen.

I en efterföljande ceremoni tilldelas Luke och Han medaljer av Leia.

STAR WARS EPISOD 5 RYMDIMPERIET SLÅR TILLBAKA

Filmen utspelar sig tre år efter föregångaren Stjärnornas krig. Efter slaget vid Yavin har Rebellerna jagats av Rymdimperiet och har därför byggt en ny bas på den avlägsna snöplaneten Hoth.

Rymdimperiet får genom sina rymdsonder reda på rebellbasens position och inleder en markattack. Rebellerna tvingas evakuera, och Luke Skywalker får, efter att ha deltagit i slaget, ge sig av i sitt rymdskepp tillsammans med R2-D2. Prinsessan Leia, Han Solo, Chewbacca och C-3PO flyr samtidigt i Millenniefalken.

Luke, som av sin forne mentor Obi-Wan Kenobis ande fått höra talas om den uråldrige jedimästaren Yoda, ger sig av mot dennes hemvist – planeten Dagobah. På Dagobah går Yoda motvilligt med på att utbilda den impulsive Luke, under tiden som Han och Leia når Molnstaden, efter att ha jagats av Rymdimperiets styrkor. Molnstadens administratör, Lando Calrissian, visar sig vara en gammal vän till Han. Lando har dock angivit Han och hans vänner för Darth Vader och prisjägaren Boba Fett. Han Solo blir nedfryst för att av Boba Fett föras till gangsterkungen Jabba the Hutt.

Luke kommer till Molnstaden för att rädda sina vänner, men leds i en fälla av Vader.

De två möts i en ljussabelduell, i vilken Vader bekänner att han är Lukes far. Vader besegrar Luke genom att hugga av dennes högra hand.

Luke som inte vill tro att det Vader sagt är sant, offrar sig själv hellre än att bli Vaders bundsförvant – men han räddas av Molnstadens luftinsugning och blir sedan upphämtad av Leia och Lando i Millenniefalken. Luke och hans vänner återvänder till rebellernas flotta och hans skador läks.

Lando och Chewbacca ger sig av i Millenniefalken för att leta reda på Han Solo.

STAR WARS EPISOD 6 JEDINS ÅTERKOMST

Luke Skywalker och hans vänner befinner sig åter på ökenplaneten Tatooine, för att där rädda Han Solo ifrån maffiabossen Jabba the Hutts palats.

Räddningsaktionen lyckas så småningom, och Luke återvänder till planeten Dagobah för att slutföra sin jediträning under mäster Yoda.

Yoda berättar för Luke att han redan kan allt han behöver, och han erkänner också att Darth Vader verkligen är Lukes far. Yoda dör sedan av ålderdom.

Den ensamme Luke möts nu av sin forne mentor Obi-Wan Kenobis ande.

Obi-Wan berättar för Luke att han är rebellernas enda hopp tillsammans med sin syster som Luke hittills inte känt till – prinsessan Leia.

Luke säger dock att han aldrig kommer att kunna döda sin egen far.

Luke återvänder till rebellflottan och får tillsammans med sina vänner i uppdrag att bege sig till månen Endor för att förgöra en kraftgenerator som är nödvändig för att Rymdimperiets nya Dödsstjärna ska fungera.

På Endor får rebellerna oväntad hjälp av det lilla björnlika folket ewokerna,

och rebellerna lyckas till slut under ledning av Han och Leia att förgöra generatorn.

Samtidigt ger sig Luke av mot Dödsstjärnan tillsammans med Vader för deras slutgiltiga duell inför Rymdimperiets överhuvud – Kejsaren.

Lukes mål är att omvända sin far till Kraftens ljusa sida, medan Vaders och Kejsarens mål är den direkta motsatsen – att vända Luke till den mörka sidan. Luke lyckas besegra Vader i duell man mot man, men vägrar sedan att döda honom.

Då blir Kejsaren rasande och försöker döda Luke. I sista stund byter Vader sida och dödar istället Kejsaren. Vader blir dock själv dödligt sårad i samband med detta. Luke tar av masken på den döende Vader, och får för första gången se ansiktet på sin far – Anakin Skywalker.

Anakin dör och Luke flyr från Dödsstjärnan, precis innan den exploderar

efter att ha förgjorts av rebellernas rymdpiloter under ledning av Lando Calrissian.

På Endor firar man rebellernas seger över Rymdimperiet, och Luke får syn på andarna av sina döda lärare Obi-Wan och Yoda – och bredvid dem står hans far Anakin.

//Andreas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.