Nya Svenska ord

Arian
 • Svinska=Äta rester (inte slänga maten).
 • Blippbetalning=Betalning med kontaktlös teknik.
 • Dm:a=Skicka direktmeddelande på exempelvis Instagram, Facebook och Twitter.
 • Mobilzombie=Person som har uppslukats av sin mobiltelefon och blivit okontaktbar eller person försjunken i sin mobiltelefon, som därför inte lägger märke till vad som sker runt omkring.
 • Nätläkare=Läkare som träffar patienter genom videolänk (dator, surfplatta, mobiltelefon). Ordet används både om de enskilda läkarna och om den tjänst de ingår i. Kallas också för mobilläkare och webbläkare eller nätdoktor, mobildoktor, webbdoktor.
 • Aquafaba=Spad från baljväxter, oftast kikärtor, som kan användas i stället för äggvita i matlagning. Det finns en mängd olika sätt att ersätta ägg på veganskt vis. Ett lite oväntat sätt är att använda sig av spadet från kokta kikärtor på burk eller tetra. Spadet kallas även för aquafaba och kan vispas upp till ett fast skum precis som äggvitor.
 • Beslutsblindhet=Oförmåga att upptäcka manipulering av åsikter och ställningstaganden. Fenomenet att inte genomskåda manipulerade åsikter kallas beslutsblindhet. Det beskrevs av forskarna första gången år 2005. Försökspersoner fick då välja vem de fann mest attraktiv av två personer på fotografier som efter beslutet kastades om. Få deltagare upptäckte bluffen, och de argumenterade till synes rationellt för val de aldrig gjort.
 • Bokashi=Metod där matavfall komposteras genom fermentering. Bokashi är ett sätt att återvinna matavfall och omvandla det till jord och gödning utan kemikalier. Med hjälp av mikroorganismer omvandlas matavfallet till jordförbättring som kan användas i rabatten och kökslandet.
Bildresultat för Nya Svenska ord
 • Cyberhygien=Rutiner för sund IT-säkerhet. I diskussionen framhölls vikten av god cyberhygien och mer och mer framstod behovet av en sortcyber-Lubbe Nordström som tar itu med säkerhetsbristerna i hela samhället. Vi är duktiga på digitalisering men inte på IT-säkerhet.
 • Digifysisk=Som kombinerar digital närvaro och fysisk närvaro. Jobbar mycket med en kombination av digitala och fysiska besök, det som ofta kallas digifysisk vård.
 • E-krona=Föreslagen digital centralbanksvaluta som allmänheten ska kunna handla med som ett komplement till kontanter. En e-krona är en elektroniskvaluta som, om den blir verklighet, ska skapas av Riksbanken. Svenskarna ska kunna sätta in sin e-krona på ett konto hos Riksbanken i stället för att ha sina pengar på ett konto hos en privat bank.
 • Explainer=Kort film eller bildsekvens som förklarar ett visst skeende och som visas på nätet. Emma Frans, prisad vetenskapsskribent och forskare från Uppsala, går till SVT Nyheter för att jobba med korta förklarande videoklipp om vetenskap, så kallade explainers.
 • Flossa=Utföra dansrörelse där raka armar svängs från sida till sida samtidigt som höfterna svängs från sida till sida.
 • Flygskam=Känsla av att det ur miljösynpunkt är en förkastlig handling att flyga.
 • Förpappring=Organisationskultur där det ständigt ställs krav på dokumentation. Förpappring innebär att varje del av verkligheten ska speglas i någon typ av papper för att vi ska ha kontroll över den. När man tänker sig att man ska mäta, räkna och kontrollera allt, och allra helst genom excel-ark, så missar man att verkligheten är oändlig och oändligt komplex.
Bildresultat för Nya Svenska ord
 • Gal-tan-skala=Skala där politiska partier delas in efter olika värderingsparametrar. I SVT:s utfrågning av partiledarna ser vi hur konflikten mellan höger och vänster har kompletterats med gal-tan-skalan: grönt, alternativ, libertarianskt mot traditionellt, auktoritärt, nationalistiskt.
 • Gensax=Teknik för att modifiera arvsmassa. Tack vare gensaxen har det blivit enkelt att förändra en gen i celler från en patient. Kliniska forskare odlar sådana genförändrade celler i provrör och sprutar sedan in dem i patienter som experimentella behandlingar.
 • Incel=Person i ofrivilligt celibat som anser sig sexuellt oattraktiv på grund av rådande samhällsvärderingar. Knappt har man lärt si glosan-incel av engelskan ”involuntary celibacy”, används om framför allt män som lever i ofrivilligt celibat och som till följd av detta fantiserar om, eller förverkligar, våld och hat mot kvinnor som ett slags hämnd-förrän fenomenet får gestaltning i skönlitteraturens djuplodande form. Incel används ofta om en rörelse som främst består av unga män och som på nätet ger uttryck för fientlighet riktad mot sexuellt aktiva personer.
 • Intryckssanera=Ta bort sådant som riskerar att störa koncentrationsförmågan. Exempelvis ska klassrum gå att skärma av och väggarna ska ”intryckssaneras”. Det handlar helt enkelt om att ta bort en del teckningar och information som slukar energi från intryckskänsliga elever.
 • Lårskav=Hudirritation mellan låren. Man kan köpa cykelbyxor, pudra låren eller köpa speciella produkter för att minska lårskavet.
 • Mandatpingis=Rösträkning där små förändringar gör att mandat studsar mellan olika partier. Eftersom det är så jämnt i sluträkningen av rösterna så åkte enligt nyhetsrapporteringen på onsdagen mandat fram och tillbaka. ”Mandatpingis” kallades det fyndigt för.
 • Mikrootrohet=Det att svika en partner som lovats trohet, men där sveket betraktas som mindre allvarligt än en sexuell relation med en annan person. Plötsligt har alla börjat prata om mikrootrohet, svek mot ens partner som är av det mindre slaget. Många av dem sker i sociala medier.
 • Noll avfall=Strävan att inte producera något avfall som inte kan återvinnas eller komposteras. Här handlar det om hållbarhet och hur man kan nå noll avfall i produktionen och helt enkelt bli grönare som producent. Bildat till engelskans zero waste.
 • Pyramidmatta=Matta täckt av uppstickande pyramidformer i gummi som placeras vid järnvägsspår för att förhindra att personer genar över spårområdet. Bland de åtgärder trafikverket jobbar med finns förstärkta stängsel som är svårare att klippa upp, mer kameraövervakning och höjda bötesbelopp för den som beträder spårområden från1500kr till 3000kr. Man testar även så kallade pyramidmattor – stora gummimattor med decimeterhöga pyramider som är svåra att ta sig över. Mattorna läggs ut i områden där det är vanligt att folk korsar spåren.
 • Självoptimering=Strävan efter att uppnå största möjliga förbättring. Träningsutövare som lägger stort fokus på sin självoptimering kan se ner på människor som inte gör det. På så sätt förknippas fysisk status felaktig med en människans värde.
Bildresultat för Nya Svenska ord
 • Spårpixel=Datorprogram som kartlägger hur användare surfar på nätet. Facebook samarbetar med andra företag om att spåra vad vi gör på nätet.
 • Stöddjur=Djur som används för att ge emotionellt stöd vid bland annat resor. I USA kan man få tillstånd att ta med stöddjur på flyget, om man lider av flygrädsla. Antalet stöddjursflygningar ökar mycket. Det var över 70000 förra året. Men det är inte alla ansökningar som godkänns. Nyligen begärde en man att få flyga med sin påfågel, men han fick nej. Även en igelkott har underkänts som stöddjur.
 • Swishjournalist=Journalist som finansierar sin verksamhet genom bidrag som samlas in genom appen swish. Det finns idag en uppsjö av aktörer som uppmanar sina följare och sin publik att sponsra deras arbete genom donationer. Allt ifrån enskilda journalister och opinionsbildare till redaktioner hittar finansiering såhär och ”swishjournalist” har blivit ett eget begrepp.
 • Techlash=Reaktion mot stora företag dominans på internet och mot teknologins stora betydelse i vardagslivet. Få sker är mer allmängiltiga i dag än att uttrycka missnöje och oro över teknologins position i vardagen och teknologijättarnas missbruk av sin makt. ”Techlas” är ett av de ord som mest präglat debatten våren år 2018.

//Arian

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.